Na verloop van tijd (bij huishoudelijk gebruik de eerste keer na ongeveer een jaar, daarna langer) zal een geoliëd werkblad toch een wat schraler uitzicht vertonen. Dan wordt het tijd om het blad een nieuwe laag olie te geven. Dit kan ook plaatselijk op de meest aangetaste plekken gebeuren. Olie kan immers worden geplaatst zonder zichtbare aanzetten. (bij gepigmenteerde olie is dit moeilijker). Het werkblad moet eerst volledig worden zuiver gemaakt, zodat zeker geen vuil wordt ingekapseld in de nieuwe laag olie. De hardnekkige vlekken moet men verwijderen met de fijne staalwol (nr 0)  en een beetje onderhoudswas door te wrijven in de richting van de houtvezel. 

 

Herstellingen  kan men doen door op de plaatsen waar dit nodig is een dunne laag  olie aan te brengen met een blokborstel en droge doeken. Steeds uitstrijken in de richting van de houtnerf. Voor kleine stukjes kan men ook enkel een doek gebruiken. De olie moet steeds in een dunne laag worden aangebracht. Indien het resultaat niet bevredigend is nog een tweede laag aanbrengen op dezelfde wijze.

Daar marmer, graniet en hardsteen evenals massief hout natuurproducten zijn, kan het voorkomen dat op bepaalde plaatsen meer structuurvorm aanwezig is als op een andere plaats. Het reguliere onderhoud van een marmeren, granieten of hardstenen blad bestaat eruit elke dag het blad met een vochtige doek af te vegen en te proberen om vethoudende producten zo min mogelijk te laten liggen op het blad. Het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer u de vervuiler laat zitten, des te moeilijker deze te verwijderen is. Giet vloeistoffen nooit direct op de vlek maar altijd eerst op een doek. Dit voorkomt het verder uitvloeien van de vlek. Werk bij de behandeling van vlekken altijd van buiten naar binnen, op deze manier wordt de vlek niet groter.

 

Tips

 1. Pannen niet rechtstreeks op het werkblad zetten! Gebruik altijd een onderzetter.
 2. Voorzichtigheid is geboden met agressieve vloeistoffen, rode wijn en vet.
 3. Laat geen zware voorwerpen op het blad vallen en ga niet op het blad zitten of staan.

Solid Surface is een niet poreus materiaal en kan dus met een vochtige doek/spons en een zacht reinigingsmiddel of allesreiniger schoongemaakt worden.

 

Voor alle matte oppervlakken kunnen ook schuurmiddelen als Cif worden gebruikt. Van tijd tot tijd kunt u met een schuurmiddel en een natte schuurspons in een cirkelbeweging over het complete oppervlak vegen, om een gelijkmatig uiterlijk te verkrijgen. Donkere en sterk gepigmenteerde kleuren laten stof, vuil of gewone slijtage sterker zien dan lichte en gestructureerde kleuren.

 

Tips

 1. Zet geen hete pannen direct van het fornuis of de oven op het oppervlak. Onder verhitte toestellen zoals potten, pannen of elektrische braadpannen moet altijd een onderzetter worden gebruikt.
 2. Sterke zuren zoals in reinigingsmiddelen voor afvoer, wc en oven, product om verf te verwijderen met methylchloride of aceton moeten voorzichtig worden gebruikt. Als een zuur met het oppervlak in contact gekomen is moet het oppervlak met veel zeepwater gespoeld worden. Sommige van de zuren kunnen, als ze niet worden verwijderd, het oppervlak verkleuren, wat moeilijk te verhelpen is.
 3. Terwijl de meeste gewone verontreinigingen met behulp van de genoemde reinigingsmethodes verwijderd kunnen worden, vragen sommige sterkere verontreinigingen zoals levensmiddelkleuren, thee en fruitsappen een intensievere maatregel. Deze substanties kunnen met een hoog geconcentreerd bleekmiddel verwijderd worden: vervolgens met een allesreiniger schoonmaken en met water spoelen.
 4. Het bleekmiddel mag niet langer dan 2 tot 5 minuten in het oppervlak intrekken. Een mat oppervlak kunt u bij voorkeur met een schuurmiddel behandelen.
 5. Als een brandende sigaret per ongeluk met het oppervlak in contact komt, kan dat een nicotine- of brandvlekken veroorzaken. Allebei kunnen met behulp van een schuurmiddel of schuurspons met cirkelbewegingen worden verwijderd.

Fineerhout is een milieuvriendelijke verwerking van hout en geeft uw meubelen en interieur een warme en exclusieve uitstraling. Door de mooiste boomstammen fijn te snijden tot fineer van 0,8 tot 1,5 mm dikte wordt het rendement van deze stammen aanzienlijk verhoogd ten opzichte van massief hout. De kleur en het houtpatroon van fineer is uniek.

 

Tips

 1. Bij fineer dat vernist is, volstaat het om af en toe af te stoffen en schoon te maken met een zachte uitgewrongen doek in gewoon lauw water zonder toevoeging van een reinigingsproduct. Ingeval van een vlek, zo snel mogelijk optreden om definitieve schade te voorkomen. Gebruik nooit sprays, detergenten, silicone, schuurpapier, staalwol of bijtende producten omdat deze de lakvernis-laag zullen aantasten.
 2. Fineer is en blijft hout en is dus heel gevoelig voor temperatuurverschillen, vocht en UV-stralen. Zorg ervoor dat het meubel steeds in een 'stabiele' ruimte staat.

Composietsteen is samengesteld uit harsen en graniet- of kwartsgranulaten. Beide natuurlijke producten worden via een uniek procedé gebonden tot een oersterk materiaal dat de vergelijking met diamant doorstaat. Composietsteen is meer kras vast, waterdicht, kleur- en maatvast, vorst- en corrosiebestendig dan de duurzaamste natuursteen en heeft een uitmuntende mechanische sterkte.

Composietsteen reinigt u best dagelijks met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct of een oplossing van azijn en water.

 

Indien een iets intensievere schoonmaakbeurt vereist is, wordt een sop met warm water en Cif aangeraden. Geen gewoon huishoudschuurmiddel en zeker geen product op basis van bleekmiddel! Maak het blad schoon met een schone doek en spoel het na met voldoende proper warm water. Hardnekkige vlekken worden meestal verwijderd door Cif onverdund op een zachte spons aan te brengen. Flink vegen op de vlek en naspoelen met voldoende proper warm water. Gemorste dranken en/of voedsel dienen zo snel mogelijk opgeruimd te worden! Vooral koffie en thee zijn vanwege hun agressieve eigenschappen moeilijker te verwijderen na opdroging. Materialen die na opdrogen hard worden (zoals kauwgum, mosterd, vet...) dienen eerst weg geschraapt te worden met behulp van een stompe kunststof schraper. Daarna schoonmaken met een oplossing van huishoudazijn en water (volg steeds de aanwijzingen van de fabrikant). Hierna spoelen met proper warm water.

 

Tips

 1. Gebruik nooit een schuurmiddel. Dit kan de polijst laag beschadigen en doffe vlekken veroorzaken.
 2. Gebruik zeker geen schuurspons of staalwol.
 3. Gebruik geen schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten. Let dus op met sommige tabletten voor de vaatwasser.
 4. Bepaalde agressieve chemicaliën - zoals bijvoorbeeld in ovenreinigers of ontstoppers - kunnen blijvende schade toebrengen aan het oppervlak.
 5. Gebruik geen onderhoudsmiddelen op basis van siliconen.
 6. Vermijd contact met markeer- of drukinkten.
 7. Zet nooit hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak maar gebruik een onderzetter!
 8. Kwarts is harder dan metaal (keukenmes). Gebruik dus altijd een snijplank bij het verwerken van voedingsmiddelen ten einde metaalsporen op het materiaal te vermijden. Messen worden ook snel bot indien direct gebruikt op het blad.
 9. Ga nooit op het blad zitten of staan. Dit om scheuren door extreme spanningen te vermijden.
 10. Gezien de dichtheid van het materiaal (niet poreus) krijgen bacteriën en schimmels geen kans.